تبلیغاتی کلیکی یا PPC یک استراتژی قدرتمند در دنیای مارکتینگ است. کسب و کارهای زیادی توانستهاند از این طریق درآمدشان را افزایش دهند و سود بیشتری را تجربه کنند. تبلیغات کلیکی به شما این امکان را میدهد که در ازای هر کاربری که وارد سایت شما میشود هزینه پرداخت کنید. مثل تبلیغات بیلبوردی نیست که شما نمیدانید از میان افرادی که بیلبورد شما را میبینند دقیقا چند نفر به مخاطب یا مشتری احتمالی شما تبدیل میشوند.
تبلیغات کلیکی در دنیای مدرن با آمارها و دادهها هماهنگ میشود و شما به راحتی میتوانید مسیر کاربران را ببینید. تعداد کاربران و نرخ تبدیل کمپینهایتان را رصد کنید و همه چیز زیر نظر شماست.
تبلیغات کلیکی یا Pay Per Click چگونه کار میکند؟
وقتی در مورد PPC صبحت میکنیم از 3 جزء مهم صحبت میکنیم.
- تبلیغدهنده
- ناشر
- مصرفکننده
تبلیغدهنده کمپانی یا وبسایتی است که میخواهد کسب و کارش را تبلیغ کند و یا کاربرانی را به سمت وبسایت و محصولاتش بکشاند. ناشر نقش واسطه را بازی میکند. ناشر تبلیغ موردنظر را از طریق پلتفرمهایی که دارد در اختیار مصرفکننده یا مشتری قرار میدهد. مثلا یک سایت پربازدید که روزانه یک میلیون نفر کاربر فعال دارد میتواند نقش ناشر را ایفا کند و تبلیغ کسب و کار موردنظر را در سایت منتشر کند تا مصرفکنندگان روی این تبلیغ کلیک کنند.
در جریان تبلیغات کلیکی چه کسی پول میدهد؟ تبلیغدهنده
چه کسی پول دریافت میکند؟ ناشر.
چه مقدار پول رد و بدل میشود؟ به ازای هر کلیک روی تبلیغ مبلغ توافقی موردنظر به حساب ناشر واریز میشود.
بزرگترین ناشران تبلیغات کلیکی کدامند؟
در حال حاضر سه ناشر بزرگ در جهان وجود دارند. که درآمد بسیار زیادی از طریق تبلیغات کلیکی کسب میکنند.
- گوگل
- بینگ
- فیسبوک
گوگل ادز یا گوگل ادوردز شامل دو نسخهی تبلیغات کلیکی است. یک مدل تبلیغات کلیکی بنری است که در وبسایتها مشاهده میکنید و دیگری تبلیغات گوگل ادز است. یعنی کسب وکارها میتوانند سایتشان را در ازای پرداخت هزینه در صفحات نتایج جستجوی گوگل به کاربران نشان دهند.
بینگ توسط مایکروسافت این تبلیغات را عرضه میکند و فیسبوک هم پنل مشخصی در شبکهی اجتماعیاش ایجاد کرده است و در ازای این تبلیغات و هر کلیکی که روی آنها میشود هزینه دریافت میکند.
اما در حال حاضر گوگل بهترین گزینه است. چون تقریبا 95 درصد از جستجوی کاربران در گوگل است. بهترین موتور جستجو از نظر تعداد کاربران و راحتی و سادگی است و الگوریتمهای قدرتمند و سرعت بالای آن تقریبا تمام موتورهای جستجو را کنار زده است. تبلیغات هم روی کلیدواژهها مستقر شدهاند و تبلیغات شما تنها به کسانی نمایش داده میشود که احتمال دارد جزو مشتریان شما باشند.
مثلا اگر شما یک کسب و کار در حوزهی گوشی باشید و در گوگل تبلیغات بدهید سایت شما فقط وقتی در نتایج جستجوی گوگل به کاربران نمایش داده میشود که کلیدواژههایی که شما تعیین کردهاید را جستجو کرده باشد. ممکن است سایت شما به صدها هزار نفر نمایش داده شود اما شما تنها به ازای هر کلیکی که روی نتایج جستجوی شما میشود هزینه پرداخت خواهید کرد. این یک فرصت ایدهآل است.
چه کسانی میتوانند از تبلیغات کلیکی استفاده کنند؟
تقریبا تمام کسب و کارهایی که وبسایت و یا صفحات خرید و فروش یا اصطلاحا لندینگ پیج دارند میتوانند از تبلیغات کلیکی گوگل به بهترین شکل ممکن استفاده کنند.
اما به طور کلی تبلیغات کلیکی به این دسته از کسب و کارها پیشنهاد میشود؟
- سایتهایی که کمپینهای فصلی دارند. مثلا لباس زمستانه میفروشند میتوانند در فصل زمستان همیشه در چشم مخاطبان باشند.
- سایتهایی که زیرساخت لازم برای سئو را ندارند. یا دانش کافی ندارند و یا نمیتوانند مجموعهای از سئوکارها و تولیدکنندگان محتوا را برای کسب و کارشان پیدا کنند.
- سایتهایی که دوست دارند همزمان با تبلیغات نام برندشان هم کم و بیش به گوش کاربران برسد.
- سایتهایی که با رقبای بزرگ مانند آمازون در رقابتند و نمیتوانند در کلیدواژههای مهم از آمازون و سایر رقبا جلو بزنند.
سئو بهتر است یا تبلیغات کلیکی گوگل؟
میدانید که سئو یک فرایند طولانیمدت و زمانبر است. مثلا ممکن است شش ماه و یا بیشتر طول بکشد تا شما در کلیدواژههای مهم بالا بیایید. اما تبلیغات گوگل یا سایر تبلیغات کلیکی لحظهای است. یعنی همان لحظهای که شما تبلیغتان را ثبت کردهاید در مدت زمان کمتری به کاربران موردنظرتان وصل خواهید شد.
یعنی اگر شما میخواهید محصولاتتان را زودتر در بازار عرضه کنید و فرصت ندارید که منتظر به نتیجه رسیدن سئو باشید تبلیغات کلیکی این موقعیت را در اختیار شما قرار میدهد که با پرداخت هزینه تقریبا کم در ازای هر کلیک ترافیک دریافت کنید و محصولاتتان را عرضه کنید و به دست مشتریان واقعی برسانید. در حقیقت تبلیغات کلیکی سریعتر است و سئو زمان بیشتری نیاز دارد.
البته نباید قدرت سئو را نادیده بگیرید. تبلیغات کلیکی در کنار سئو قدرتمند میتوانند کسب و کار شما را به موفقیت برسانند و سودآوری بسیار زیادی برای شما داشته باشند.
مکانیزم کاری تبلیغات گوگل هم بسیار ساده است. شما به گوگل تعدادی کلیدواژه میدهید و قیمتگذاری را مشاهده میکنید. هر بار که یک کاربر این کلیدواژهها را جستجو میکند لینک سایت شما در رتبهی اول دوم یا در پایین صفحه بنا به چیزی که خودتان قبلا تعیین کردهاید به کاربر نشان داده میشود. از این طریق میتوانید مشتریان واقعی خودتان را زودتر پیدا کنید.
معایب تبلیغات کلیکی
تبلیغات کلیکی در کنار مزایای گستردهای که در مورد آن بحث کردیم معایبی هم دارد. اول اینکه بودجهی اولیه نیاز دارد. شما باید به ازای هر کلیک هزینه پرداخت کنید. هزینهها هم در پلتفرمهای مختلف متغیر است. از همان لحظهی شروع کار به هزینه نیاز دارد و شما باید این هزینه را پرداخت کنید.
تبلیغات کلیکی برخی مواقع برای کاربران ناخوشایند هستند. هیچکس دوست ندارد یک بنر یا یک لینک تبلیغات ببیند و این کار ممکن است روی برند شما تاثیر داشته باشد. البته این تاثیر در برابر دیده شدن شما و نرخ بازگشت سرمایهای که از طریق تبلیغات کلیکی دریافت میکنید چندان به چشم نمیآِید.
تبلیغات کلیکی نرخ کلیک کمی دارد. چون گوگل در کنار لینکهایش کلمه Ad یا تبلیغ قرار میدهد و همه میدانند که این لینکهای گوگل تبلیغاتی هستند. در نتیجه سراغ لینکهای غیرتبلیغی میروند. نرخ کلیک تبلیغات کلیکی گوگل به صورت میانگین 2 الی 3 درصد است. یعنی به ازای هر 100 نفری که لینک سایت شما را میبینند 2 یا 3 نفر روی آن کلیک میکنند. البته این اهمیتی ندارد چون شما به ازای هر کلیک هزینه پرداخت میکنید.
جمع بندی
تبلیغات کلیکی و مخصوصا تبلیغات کلیکی گوگل فرصت ایدهآلی است که در اختیار شما قرار گرفته است تا با هزینه کم و نرخ تبدیل بالا بتوانید ترافیک جذب کنید و این ترافیک را به مشتری واقعی تبدیل کنید. اگر قصد دارید هر چه سریعتر و بدون نیاز به محتوای زیاد و کار زمانبر سئو ترافیک ارگانیک دریافت کنید میتوانید از تبلیغات کلیکی به عنوان یک استراتژی قدرتمند استفاده کنید.